Okręgowy Zarząd PZD w Elblągu informuje za stroną https://www.gov.pl/web/gis/glowny-inspektorat-sanitarny , że został opublikowany poradnik pt. „Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy owoców i warzyw: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznego” – opracowany przez Biuro Regionalne WHO dla Europy we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym.
Znak opracowania za file:///C:/Users/user/Downloads/poradnik_WHO-EURO-2020-35184-35184-54781-pol%20(2).pdf
Podręcznik opisuje kluczowe praktyki ograniczania ryzyka związanego ze skażeniem mikrobiologicznym świeżych owoców i warzyw podczas uprawy, zbioru i składowania.
W związku z sezonem upraw i zbiorów, uważamy, że jest to przydatne źródło wiedzy i zalecamy zapoznanie się z niniejszym poradnikiem, który - naszym zdaniem - jest bardzo przydatny nie tylko dla podmiotów produkcji pierwotnej, dostaw bezpośrednich i rolniczego handlu detalicznego ale również dla wszystkich działkowców rodzinnych ogrodów działkowych uprawiających warzywa i owoce na terenie całego kraju.
Poradnik dostępny jest również w wersji elektronicznej pod adresem:
Sporządzone na podstawie: poradnik „Pięć kroków do bezpieczniejszej uprawy owoców i warzyw: promocja zdrowia poprzez zmniejszenie ryzyka skażenia mikrobiologicznego” opracowany przez Biuro Regionalne WHO dla Europy we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym.
Opracowania uproszczone – podajemy linki do stron internetowych:
Z.W.
Polski Związek Działkowców
Stowarzyszenie Ogrodowe
Okręg w Elblągu