Polski Związek Działkowców

Stowarzyszenie Ogrodowe Okręg w Elblągu  

tel. 55 233-81-06    e-mail: elblag@pzd.pl      

82-300  Elbląg       ul. Kościuszki  106         

Polski  Związek  Działkowców

Stowarzyszenie Ogrodowe

Okręg w Elblągu

    82-300  Elbląg   ul. Kościuszki  106 

 

    tel. 55 233-81-06  

 

    e-mail: elblag@pzd.pl                   

Informacje i komunikaty

Okręgu Elbląg

Ogłoszenia 

Okręgu Elbląg

Działkowcy walczą o swoje prawa

Jak i kiedy przycinać czereśnie?

Starsze drzewa gatunków pestkowych, w tym czereśnie i wiśnie przycina się zwykle latem, po owocowaniu. Młode drzewka, zaraz  po posadzeniu wymagają jednak najpierw odpowiedniego uformowania i najlepiej wykonać to wiosną. Jak i kiedy ciąć czereśnie?

 

 Jak przyciąć młode czereśnie po posadzeniu?

Drzewko sadzone jesienią lub wiosną, należy uformować w odpowiedni sposób, aby w kolejnych sezonach osiągnęło odpowiedni pokrój.

Sadzonkę nierozgałęzioną (złożoną z jednego pędu) przycinamy około 80 cm nad ziemią,  a jeżeli sadzone drzewko ma już kilka pędów, skracamy przewodnik o połowę i pozostawiamy tylko pędy rosnące od wysokości około 50 cm nad ziemią oraz skracamy je o około 1/3 długości.

Drzewka należy formować w taki sposób, aby w przyszłości ich korona nie przekraczała wysokości i szerokości maksymalnie około 3-4 m. Dzięki temu łatwiej będzie w przyszłości pielęgnować drzewo oraz zbierać owoce. Drobniejsze pędy i gałęzie tniemy zawsze lekko ukośnie, nie więcej niż 0,5-1 cm powyżej pąka lub rozgałęzienia. Grubsze konary tniemy tak, by zostawiać długich kikutów – będą one zamierać, tworząc warunki do rozwoju chorób.

Cięcie starszych czereśni

Starsze drzewa przycinamy latem, po zbiorze owoców (lipiec/sierpień). Chodzi przede wszystkim o prześwietlenie korony i jej obniżenie  oraz  usunięcie nadmiaru gałęzi krzyżujących się

Aby obniżyć koronę czereśni do pożądanych 3-4m, należy usunąć wierzchołek korony nad silną gałęzią boczną. W celu ograniczenia szerokości korony drzewa, skracamy zbędne, zbyt rozrośnięte konary.

Wewnątrz korony zwykle szybko przybywa gałęzi, które przecinają się lub leżą na sobie, przez co powstaje coraz mniej najważniejszych pędów – owoconośnych. Aby temu zapobiec, wskazane jest przerzedzanie całości korony co kilka lat – wycinamy wtedy około 20% gałęzi w koronie.

Rany po cięciach zasmarowujemy farbą emulsyjną z dodatkiem preparatu grzybobójczego (np. Topsin w stężeniu 1%) albo preparatem Funaben – ułatwia to zabliźnienie ran i zabezpiecza przed wnikaniem patogenów.

 

tekst i zdjęcia:

Maciej Aleksandrowicz

OZ Mazowiecki

 

 

19 sierpnia 2021